Espuma de sal…

Het enige ‘zoutschuim’ dat in de wereld bestaat, wordt geproduceerd in het natuurpark Salinas de Santa Pola (Alicante) en verovert nu al de haute cuisine. De beste chef-koks gebruiken het voor de finishing touch. Zoals Susi Días van La Finca.

Maar ook Marta Fluxá Alvarez-Miranda van Casa Zarracina, ons favoriete restaurant in Elche.

Het is een natuurlijk zout van holle korrels, lage dichtheid en zeer licht, dus niet te verwonderen dat het de gastronomische markt verovert.

De subtiele zoute aanraking die je direkt proeft vanaf de eerste hap, dat is wat het “zoutschuim” geeft aan vis, salades, toast, gazpacho’s en koude soepen. Dit is het resultaat van een procedure die Bras del Port geheim houdt en die komt uit de combinatie van de verdamping door de wind, de zon en de luchtvochtigheid kenmerkend voor dit deel van de Middellandse Zee. 

Bras del Port werd opgericht in 1900, toen een Asturiaanse visionair, Manuel González-Carbajal en Pire, van Avilés, een kleine salina kochten in dit onherbergzame gebied dat de Feniciërs en Romeinen eerder hadden gebruikt om de fundamenten te leggen van één van de belangrijkste bedrijven in de sector in Spanje.

De exploitatie beslaat een derde deel van het natuurpark van de Salinas de Santa Pola, ongeveer 850 hectare van de 2.500, vol met biodiversiteit met 40 soorten vissen en vogels, de meest bekende zijn natuurlijk de wilde flamingo’s in een omgeving met 300 zonnige dagen jaar.

 

Source : Antonio Martín – La Vanguardia

Foto : John Kuijs

www.casa-mimosa.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.